keywanta

keywanta

keywanta

keywanta

آگاهی مدیران آموزش و پرورش و موفقیت آنها

مقدمه:

رشد و گسترش همه‌جانبه آموزش و پرورش و ارتباط آن با همه نهادها و سازمانهای اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و فرهنگی و.‌.. و همچنین کثرت تعداد دانش‌آموز و نیروی انسانی یعنی معلمان و سایر کارکنان، اختصاص منابع مالی عظیم، مسائل و مشکلات زیادی را در سازمانهای گوناگون این نهاد اساسی اجتماعی بوجود آورده است و باعث شده است که کشورهای مختلف جهان، بخصوص بعد از تئوری «مدیریت علمی تایلور» دریابند که سازمانهای آموزشی و پرورشی نیز همانند دیگر سازمانهای اداری، اقتصادی و.‌.. (حتی بیشتر از آنها) نیاز به مدیریت سنجیده و هوشمندانه دارند و بایستی مدیران تحصیل کرده و مجرب که از استعداد و توانایی لازم برخوردارند، مسئولیت ادارة این گونه سازمانها را برعهده داشته باشند، تا با استفاده از علم و هنر مدیریت، بویژه مدیریت آموزشی، مسائل و مشکلات را کاهش داده و با برنامه‌ریزی، سازماندهی، هدایت و رهبری، و تصمیم‌گیری درست و مناسب، از بروز آنها تا حد امکان جلوگیری بعمل آورند و نظام تعلیم و تربیت را به سوی پیشرفت و تعالی سوق دهند (قرائی مقدم، ص۸)

فهرست مطالب

آگاهی مدیران آموزش و پرورش و موفقیت آنها

فهرست مطالب

فصل اول: مقدمه و پیشینه طرح ۲

مقدمه: ۳

بیان مسأله: ۵

اهداف تحقیق: ۶

فرضیات تحقیق: ۸

فرضیات فرعی: ۸

تعاریف واژه‌ها و اصطلاحات: ۹

آگاهی مدیران: ۹

موفقیت مدیران: ۹

فصل دوم ۱۰

مدیریت: ۱۱

تاریخچه مدیریت: ۱۲

قرن بیستم و آغاز مطالعه منظم علمی مدیریت ۱۳

اثرات و کاربرد تئوری مدیریت علمی در سازمانهای آموزشی: ۱۶

تئوری اداری: ۱۶

دورة کلاسیک مدیریت (شیرازی، ص۴۸) ۲۰

کاربرد تئوری اداری در آموزش و پرورش: ۲۱

بوروکراسی یا دیوانسالاری: ۲۲

دورة کلاسیک نو (مکتب روابط انسانی): ۲۳

خلاصه مطالب دوره کلاسیک نو (شیرازی، ۱۳۷۳، ص۵۱) ۲۶

مکتب رفتاری (نگرش رفتاری): ۲۷

نگرش سیستمی: ۲۷

مدیریت اقتضایی: ۲۸

مدیریت آموزشی: ۳۰

اهمیت مدیریت آموزشی: ۳۰

تعاریف مدیریت آموزشی: ۳۲

اهداف مدیریت آموزشی: ۳۳

وظایف مدیران آموزشی: ۳۴

برنامه‌ریزی: ۳۷

۴ـ تعیین خط مشی‌ها و روشها و ملاکهای عملیات ۳۸

انواع برنامه‌ریزی: ۳۸

۲ـ برنامه کوتاه مدت، میان مدت و دراز مدت: ۳۹

۳ـ برنامه‌های راهبردی و عملیاتی: ۳۹

محاسن برنامه‌ریزی: ۳۹

محدودیت‌های برنامه‌ریزی: ۴۰

سازماندهی: ۴۱

هدایت و رهبری: ۴۱

هماهنگی: ۴۳

تصمیم گیری: ۴۴

انواع تصمیمات: ۴۴

فرآیندهای تصمیم گیری: ۴۵

تصمیم گیری در مدیریت آموزشی: ۴۵

کنترل و ارزشیابی: ۴۶

سوابق تحقیق: ۴۸

تحقیقات داخلی: ۴۸

تحقیقات خارجی: ۵۵

فصل سوم ۵۷

مقدمه: ۵۷

روش تحقیق ۵۷

روش گردآوری اطلاعات ۵۷

ابزار گردآوری اطلاعات: ۵۸

میزان آگاهی مدیران از وظایف مدیریت ۵۹

میزان عملکرد مدیران در زمینه هر یک از مقوله ها ۶۰

نحوه ارزش گذاری سئوالات پرسشنامه عملکرد مدیران بر اساس طیف لیکرت ۶۰

روایی و پایایی پرسشنامه: ۶۰

جامعه آماری ۶۱

تعداد و روش نمونه گیری ۶۳

روش تجزیه و تحلیل داده ها ۶۳

فصل چهارم تجزیه وتحلیل داده ها ۶۴

مقدمه: ۶۵

۴-۱ توزیع فراوانی مدیران بر حسب سن ۶۵

نمودار ۴-۱ توزیع فراوانی مدیران بر حسب سن ۶۶

جدول ۴-۲ توزیع فراوانی مدیران بر حسب سنوات خدمت ۶۷

نمودار ۴-۲ توزیع فراوانی مدیران بر حسب سنوات خدمت ۶۷

جدول ۴-۳ توزیع فراوانی مدیران بر حسب رشته تحصیلی ۶۸

نمودار ۴-۳ توزیع فراوانی مدیران بر حسب رشته تحصیلی ۶۸

جدول ۴-۴ توزیع فراوانی دبیران بر حسب سن ۶۹

نمودار ۴-۴ توزیع فراوانی دبیران بر حسب سن ۶۹

جدول ۴-۵ توزیع فراوانی دبیران بر حسب سنوات خدمت ۷۰

نمودار ۴-۵ توزیع دبیران بر حسب سنوات خدمت ۷۱

جدول ۴-۶ توزیع فراوانی دبیران بر اساس شاخه تحصیلی ۷۱

نمودار ۴-۶ توزیع فراوانی دبیران بر حسب شاخه تحصیلی ۷۲

بخش دوم ۷۳

فرضیه اول: ۷۳

فرضیه دوم: ۷۴

فرضیه سوم: ۷۵

فرضیه چهارم: ۷۵

فرضیه ششم: ۷۷

جدول ۴-۱۲ همبستگی مؤلفه های وظایف مدیریت با عناصر موفقیت شغلی ۷۸

فصل پنجم: بحث و نتیجه گیری ۸۰

پیشنهادات: ۸۴

پرسشنامه دبیران ۸۵

پرسشنامه مدیران ۸۶

دانلود فایل

دانلود مقاله افسردگی در زنان

چکیده:

با آنکه در دهه های اخیر‘ پیشرفت های سریع و شگفت انگیزی نصیب جامعه پزشکی گردیده با این حال یک نوع حس بلاتکلیفی و سرماخوردگی نهانی در بین مردم به ویژه در گروه زنان گردیده است. این ناراحتی های گوناگون روانی طبیعتاً جسم آدمی را نیز تحت تاثیر قرار می دهد و شخص را تا سر منزل بیماری های روان تنی و روانی مانند « افسردگی » که یکی از عواقب آن خودکشی است می رساند. به عقیده عده ای از دانشمندان بیش از ۶۰ درصد بیماری های جسمی اغلب به علت فشارهای روانی و عوارض گوناگونی بر دستگاههای مختلف بدن و از جمله کاهش عمر طبیعی شخص می گذارد.

در جامعه ی کنونی که مملو از مشکلات و محیط های متشنج است‘ زمینه ی بیش تری برای بروز بیماری های روانی مهیا شده است و به طبع افسردگی هم به خصوص در زنان روبه افزایش است. به همین علت در این تحقیق ( افسردگی در زنان ) سعی بر شناسایی این بیماری و عوامل به وجود آورنده ی آن به خصوص در زنان شده است و در آخر راه های کسب آرامش از نظر روان شناسی و دیدگاه های قرآن و روایات در مورد افسردگی بیان شده است.

روش تحقیق در این مقاله بر اساس روش کتابخانه ای و روش اسناد و مدارکی و توصیفی و همچنین از منابع دست اول دینی ( قرآن‘ نهج البلاغه و غررالحکم ) و دیگر منابع دست دوم استفاده شده است.

فهرست مطالب

فصل کلیات…………………………………………………………………………………. ۱

 فصل دوم: افسردگی

افسردگی ……………………………………………………………………………………………………………  ۷

تاریخچه افسردگی ……………………………………………………………………………………………….  ۷

علل افسردگی ……………………………………………………………………………………………………..  ۸

افسردگی در زنان ………………………………………………………………………………………………..  ۱۱

نشانه های بیماری ……………………………………………………………………………………………….  ۱۲

فصل سوم : افسردگی در سنین مختلف

افسردگی در دوره پیش از یائسگی ………………………………………………………………………….  ۱۴

افسردگی در دهه های چهل و پنجاه ………………………………………………………………………..  ۱۵

افسردگی در افراد مسن ………………………………………………………………………………………..  ۱۶

 فصل چهارم: اختلال افسردگی مانیک

علائم و نشانه های افسردگی مانیک …………………………………………………………………………  ۱۸

انواع شیوه های درمان …………………………………………………………………………………………..  ۱۹

داروهای ضد افسردگی …………………………………………………………………………………………  ۲۰

 فصل پنجم :ختلال شیدایی ـ افسردگی

اختلال شیدایی ـ افسردگی …………………………………………………………………………………….  ۲۲

علائم اختلال شیدایی ـ افسردگی …………………………………………………………………………….  ۲۳

درمان اختلال شیدایی ـ افسردگی ……………………………………………………………………………  ۲۳

الکتروشوک درمانی ……………………………………………………………………………………………..  ۲۴

 فصل ششم : اختلال افسردگی خویی

اختلال افسردگی خویی ………………………………………………………………………………………..  ۲۷

علائم افسردگی خویی ………………………………………………………………………………………….  ۲۷

درمان افسردگی خویی …………………………………………………………………………………………  ۲۸

– شناخت درمانی ……………………………………………………………………………………………  ۲۸

– رفتار درمانی ……………………………………………………………………………………………….  ۲۸

– دارو درمانی ………………………………………………………………………………………………..  ۲۹

 فصل هفتم : راههای کسب آرامش از نظر روان شناسی ؛ قرآن و روایات

روش های کسب آرامش از نظر روان شناسی …………………………………………………………….  ۳۱

۱٫ توقعات خود را کاهش دهید …………………………………………………………………………..  ۳۱

۲٫ برای کسب آرامش صراحت گفتار داشته باشید ……………………………………………………  ۳۲

۳٫ روش های دیگر به دست آوردن آرامش ……………………………………………………………  ۳۳

افسردگی از دیدگاه قرآن ………………………………………………………………………………………  ۳۵

افسردگی از دیدگاه روایات ……………………………………………………………………………………  ۳۷

 نتایج و پیشنهادها …………………………………………………………………………  ۳۹

 فهرست منابع و مآخذ ……………………………………………………………………  ۴۱

فهرست منابع و مآخذ

     ۱-قرآن کریم؛ ترجمه مهدی الهی قمشه ای‘ چاپ قم‘ چاپ اول.

    ۲-  .آزاد‘ حسین ؛ آسیب شناسی روانی ‘ تهران انتشارات بعثت‘ چاپ دوم‘ زمستان ۱۳۷۸٫

۳- الآمدی‘ عبدالواحد ؛ غررالحکم و دررالکلم ؛ انتشارات ستار‘ ناشر : دارالکتاب الاسلامی ؛ سال نشر : ۱۴۲۶ هـ. ق. .

۴- جمشیدی‘ اسدالله ؛ آثار فردی معاد از دیدگاه قرآن ؛ انتشارات مؤسسه آموزش و پژوهش ؛ چاپ اول‘ زمستان ۱۳۸۰٫

۵- شاکری‘ رضا ؛ مشاوره کاربردی ؛ انتشارات نصایح قم ؛ چاپ اول‘ زمستان ۱۳۸۱٫

دانلود فایل

اطعمه و اشربه معمول و مرسوم مردم در عصر عباسیان از ابتدا تا سال ۶۵۶ ه‍.ق.

چکیده:

در آغاز حکومت عباسیان به دلیل آنکه دست‌اندرکاران حکومت اسلامی، بعد از دودمان نژادپرست بنی‌امیه روی کار آمدند و ملل مختلف با زبانها و فرهنگهای متفاوت وارد حوزه اسلامی شدند، مسائل اجتماعی و از آن جمله اطعمه و اشربه تحولی عظیم پیدا کرد.

موضوع تحقیق اطعمه و اشربه معمول و مرسوم مردم در دوره عباسیان از ابتدا تا سال ۶۵۶(ه.ق) است و روش کار به صورت کتابخانه‌ای و بهره‌برداری از منابع موجود و استفاده از نظرات محققین بوده و پژوهش حاضر شامل معرفی باب فقهی و آداب دینی اطعمه و اشربه (حلال و حرام)، تجارت و بازرگانی و محصولات آن دوره، ادیان گوناگون و تأثیر آنها بر روی اعراب بخصوص در باب خوردنیها و آشامیدنیها، جشن‌ها و اعیاد اسلامی، رسوم دارالخلافه در این رابطه، غذای اعراب و انواع مختلف آن، وسایل و ظروف طبخ غذا و… می‌باشد.

در عصر جاهلیت و صدر اسلام، اغلب مردم عرب از غذاهای ساده‌ای استفاده می‌کردند اما پس از اسلام، سبک غذاها تغییر پیدا کرد. یکی از دلایل این تغییر ، تماس آنان با ملل دیگر بخصوص ایرانیان بود. مهمترین تأثیرگذاری از جانب ایرانیان بود که برخی خلفا حتی در رعایت آداب شاهانه از پادشاهان قدیم ایران مانند اردشیر و بهرام‌گور متابعت می‌کردند.

در باب شراب نیز یهودیان و بخصوص مسیحیان، اثرگذار بودند. مسیحیان در جشنهای خود از شراب استفاده می‌کردند و حتی در برخی دیرها آن را تهیه و به فروش می‌رساندند و مشترک بودن محل زندگی آنان با مسلمانان باعث استفاده از شراب در بین برخی مسلمانان شد.

نتیجه اینکه در پژوهش حاضر، انواع اطعمه و اشربه معمول و مرسوم در دوران عباسیان مورد بررسی و تحقیق قرار داده شد و مباحثی از جمله اغذیه حرام و حلال و انواع اشربه و اطعمه و تأثیر ملل مختلف مخصوصاً ایرانیان بر نوع و سبک غذاهای اعراب و تأثیر ادیان گوناگون بخصوص مسیحیان بر اشربه(مشروبات الکلی)، براساس منابع و مآخذ موجود نوشته شده است.

فهرست مطالب
عنوان    صفحه
چکیده      و
مقدمه      ک
هدف از پژوهش      م
فصل اول: کلیات
معرفی منابع      ۲
فصل دوم: آراءاسلام در باب تغذیه      ۱۰
۱- فلسفه غذا خوردن و آراءمعصومین علیهم السلام در این رابطه      ۱۲
زیان های ظاهری و باطنی پُرخوری      ۱۴
فایده‌های ظاهری و باطنی کم خوری      ۱۹
۲- آداب سفره و غذا خوردن وآراء معصومین علیهم السلام در این رابطه      ۲۰
الف) آداب غذا خوردن      ۲۱
ب) آداب سفره      ۲۴
۳- آداب آشامیدن      ۲۵
– آب      ۲۵
– شیر      ۲۶
– عسل      ۲۷
– سرکه      ۲۷
آداب آشامیدنی‌ها از نظر معصومین علیهم السلام      ۲۸
۴- غذاها و آشامیدنی های حرام      ۲۹
از محرماتی که در اینجا مورد بحث قرار می‌گیرد      ۳۱
الف- خمر       ۳۲
خمرازدیدگاه آیات و روایات      ۳۳
انواع خمر و حکم آنها      ۳۷
ب- خون      ۳۸
ج- گوشتهای حلال و حرام      ۳۸
خوردن محرمات در وقت اضطرار      ۴۰
فصل سوم: اوضاع اجتماعی، اقتصادی و مذهبی عصر عباسیان
۱- پیشینه بازرگانی و تجارت در بین اعراب قبل از اسلام و در صدر اسلام      ۴۳
۲- محصولات      ۴۶
۳- بغداد و بازارهای آن در عصر عباسیان      ۵۵
شکل بازارها      ۶۶
نقش زنان در بازارها      ۶۷
۴- تأثیر ادیان بر تجارت اسلام      ۶۸
۵- جشن ها      ۸۰
جشنهای دینی اسلامی      ۸۰
جشن های محلی      ۸۴
فصل چهارم: آداب و رسوم معیشت در عصر عباسی
۱- اطعمه و اشربه خلفا و وزراء دولت عباسی      ۹۳
آداب المائده،آداب سفره      ۱۰۸
۲-شرابخانه ها      ۱۱۷
شربت خانه(خزانةالشراب)      ۱۲۰
شرابکده ها      ۱۲۳
۳- مجالس شراب      ۱۲۶
استعمال حشیش      ۱۳۵
تریاک     ۱۳۶

فصل پنجم: تغذیه در عصر عباسی
ادویه و خوشبوکننده ها      ۱۳۸
اجزای خوشبوکننده      ۱۴۰
ظروف و وسایل آشپزخانه      ۱۴۱
غذای اعراب      ۱۵۴
خوراکهای گوشتی      ۱۵۶
ماهی و خوراکهای آن      ۱۶۳
خوراکهای گیاهی      ۱۶۵
خوراک تنگدستان      ۱۷۰
خوراکهای مشترک توانگران و تنگدستان      ۱۷۴
از غذاهایی که با استفاده از خرما درست می شد      ۱۷۵
روغن وپیه      ۱۷۶
نان      ۱۷۷
برنج      ۱۸۲
مشاغل مربوط به اغذیه      ۱۸۴
بهای خوراکی      ۱۸۵
قیمتها در زمانهای عادی      ۱۸۷
بهای اجناس در آشوبهاوکمیابی      ۱۸۸
کارکنان آشپزخانه      ۱۹۳
هزینه آشپزخانه سلطنتی      ۱۹۴
نوشیدنیها در این دوره      ۱۹۸
نوشیدنیهای حلال و حرام      ۱۹۹
شیر و محصولات آن      ۲۰۲
آب      ۲۰۴
شیرینیها و حلویات      ۲۰۵
مواد شیرین‌کننده      ۲۰۸
نقل      ۲۱۰
ترشی‌ها و چاشنی‌ها      ۲۱۱
میوه      ۲۱۲
زمان‌بندی غذاها      ۲۱۶
پرهیز و علوم غذایی      ۲۱۷
نگاهداری و حفاظت      ۲۲۰
سوخت      ۲۲۳
نتیجه‌گیری      ۲۲۵
فهرست منابع      ۲۲۷
چکیده انگلیسی      ۲۳۹

منابع عربی

۱-         أبشیهی، شهاب‌الدین محمد بن احمد؛ المستطرف فی کل فن مستظرف؛ لبنان: بیروت، دارمکتبة الحیاة، ۱۹۸۹م.

۲-         ابن ابی ربیع، سلوک المالک فی تدبیر الممالک؛ بی جا، بی نا، بی نا.

۳-         ابن ابی فرّاس المالکی الأشری، ابی الحسین ورام؛ تنبیه الخواطر و نزهة النواظر المعروف بمجموعة ورّام؛ عنی بنشره الشیخ محمد الأخوندی؛ طهران: دارالکتب الاسلامیة، ۱۳۷۶ه.

۴-         ابن اثیر، ابوالحسن عزالدین؛ الکامل فی التاریخ؛ بیروت: دارصادر، ۱۳۸۵ه / ۱۹۶۵م.

منابع فارسی

۱-         ابن العبری، گریگورس؛ تاریخ مختصر الدول؛ ترجمه محمدعلی تاج پور و حشمت الله ریاضی؛ تهران: انتشارات اطلاعات، ۱۳۶۴خ.

۲-         ابن بابویه القمی، ابی جعفر الصدوق محمد بن علی بن الحسین؛ ترجمه خصال صدوق؛ ترجمه مدرّس گیلانی؛ تهران: انتشارات جاویدان، بی تا.

۳-         ابن بابویه القمی، ابی جعفر الصدوق محمد بن علی بن الحسین؛ من لایحضره‌الفقیه؛ ترجمه محمدباقر بهبودی؛ تهران: انتشارات کویر، ۱۳۷۰خ .

۴-         ابن بابویه، شیخ الصدوق؛ علل الشرایع؛ ترجمه محمد جواد ذهنی تهرانی؛ قم: انتشارات مؤمنین، ۱۳۸۰خ.

دانلود فایل

آشنایی با دانش آموزان استثنایی

پیشگفتار

کلمه‌ی بهنجار به افرادی اطلاق می‌گردد که در حد طبیعی و عادی گذران زندگی می‌کنند. از نظر عامه فردی که رفتارش چون دیگران است ومانند همه و به طور معمولی وعادی زندگی روزمره خویش را می‌گذراند بهنجار و طبیعی است . از نظر علمی‌چنانچه بهره ی هوش شخصی حدود (۱۰۰)صد باشد (براساس آزمون (تست) باشد یا به عبارت دیگر سن تقویمی‌وعقلی (ذهنی) خود برابری کند آن فرد عادی است. برای مثال می‌توان چنین گفت: چنانچه کودک ۹ ساله ای از نظر عقلی نیز ۹ ساله باشد و مانند کودکان ۹ ساله رفتار کند و از عهده‌ی انجام تست های هوشی مربوط به کودکان ۹ ساله برآید چنین کودکی بهنجار و طبیعی است. حال که تا حدی با کودکان و افراد بهنجار آشنا گردیدیم ببینیم پس کدام گروه از کودکان را استثنایی می‌نامند. از نظر آموزشی کودک استثنایی کودکی است که نیاز به تعلیم و تربیت خاص داشته باشد و از کلاس و تعلیم وآموزش عادی نتواند بهره کافی گیرد و از جنبه کلی نیز چنانچه کودکی از نظر رفتار، هوش ویا گذران زندگی نتواند چون کودکان عادی و بهنجار عمل کند و به جهتی با کودکان همسال خود تفاوتهای رفتاری وگفتاری و کرداری ویادگیری داشته باشد و از حد یک کودک عادی همسن خود خارج باشد استثنایی نامیده می‌شود.

فهرست

عنوان    صفحه
فصل اول : مقدمات و تاریخچه
۱- آغاز سخن
۲- پیش گفتار
۳- بررسی آماری و سابقه
۴- تعریف استثنایی
۵- تاریخچه:-
۶- در ایران-
فصل دوم: دسته بندی و تعریف و ویژگیهای بالینی
۱- انواع استثنایی
۲- تعریف ها:
۳- علل و عوامل
۴- عقب ماندگی و اختلالات ژنتیک
۵- انواع سندرم ها
۶- منگولیسم یا سندرم دان
۷- سندرم صدای گربه و سوپرمن و کلاین فلتر
۸- عوامل ناشناخته وهیدروسفال و میکروسفال
۹- مسائل دوران بارداری
۱۰- انواع بیماری ها و ضربه ها در تمام موارد
۱۱- سن مادر و عاملRH
12- سوخت و ساز (متابولیسم
۱۳- عوامل فرهنگی
فصل سوم: عکس العمل والدین
۱- انواع خانواده- پذیرنده، انکارکننده و پنهان کننده
۲- ارتباط خانواده با فرزند عقب مانده
۳- واکنش های گوناگون خانواده
فصل چهارم: پیشگیری
۱-پیش گیری
۲-برنامه ریزی پیش گیری و مشاوره ژنتیک
۳-مشکلات جنسی کودکان عقب مانده ذهنی
فصل پنجم: آموزش وپرورش
۱-آموزش و پرورش و توان بخشی
سخن آخر-  توصیه و پیشنهادهای لازم: کلام آخر با فرجام سخن
منابع و مراجع

منابع

۱-   تشخیص بالینی بیماری های مغز و اعصاب  دکترتقی کیمیایی اسد ی از ۹۴ تا ۱۲۰ چاپ چهارم، انتشارات خوارزمی، تهران ۱۳۸۰

۲-       جزوه درسی دکتر وحید روان دوست: خلاصه ی تمام جزوه ‌های مورد تدریس

۳-       کودکان معلول ذهنی‌، عباس داور منش فصل, ۱و۲و۴و۷و۸ و۹، انتشارات رشد تهران،‌۱۳۷۹

۴-       سمپوزیوم کودکان عقب مانده ی ذهنی، دکتر هادی سلیمی‌”اشکوری” ، انتشارات رشد چاپ دوم، ۱۳۸۰

۵-       کودکان استثنایی دکتر محمود پاکزاد ،محمود پاکزاد  در ۳۸- ۴۶ و ….

۶-       تفسیر المیزان جلد ۱۳و۱۹، علامه طباطبایی هشتم ،‌ انتشارات نورالمهدی قم، ۱۳۶۸

کلیات سعدی، محمدعلی فروغی، چاپ هفتم، تهران، ۱۳۵۷

دانلود فایل

استخراج و شناسایی ترکیبات طبیعی موجود در کبد و بافت عضله ماهی کفشک زبان گاوی

چکیده :

در این تحقیق مواد طبیعی و اسید های چرب موجود در بافت کبد و عضله ماهی کفشک زبان largescale tonguesole با نام علمی  (cynoglossus macrolepidotus ) معروف به زبان گاوی با استفاده از روش(bligh and dyer ) استخراج گردید .

برای شناسایی این مواد ابتدا کلروفرم که به عنوان حلال مورد استفاده قرار گرفته بود توسط دستگاه rotary evaporator تبخیر و سپس مواد در –n هگزان حل گردید و به دستگاه GC-MS تزریق شد . با استفاده از کروماتوگرام جرمی و طیف های جرمی بدست آمده مواد طبیعی موجود از جمله اسیدهای چرب بافت کبد و عضله با محاسبه اندیس کواتس و مقایسه آنها با اندیس کواتس استاندارد و نیز بررسی داده های طیفی ( GC-MS ) و مقایسه آنها با داده های استاندارد موجود در مراجع (Eight peak ) شناسایی گردید .

فهرست مطالب
عنوان                                    صفحه
چکیده
مقدمه
فصل اول: کلیات
۱-۱ هدف
۱-۲ پیشینه تحقیق
۱-۳ روش کار و تحقیق
فصل دوم: کفشک زبانی ماهیان(cynoglossidae tongue soles)
کفشک زبان گاوی(cynoglossus marco lepidotus)
1-2کفشک زبانی ماهیان (cynoglossidae tongue soles)
2-1-1 ریخت شناسی کفشک زبانی ماهیان
۲-۱-۲ گونه های موجود در ایران
۲-۲ جایگاه سیستماتیک کفشک زبان گاوی (cynoglossidate macrolepidotus )
2-2-1 ریخت شناسی کفشک زبان گاوی (largescale tonguesole)
2-2-2 محیط زیست
۲-۲-۳ ارزش اقتصادی
۲-۲-۴ اندازه و وزن
۲-۲-۵ پراکنش
فصل سوم:چربی ها (lipids) وروغن ماهی(fish oil)
3-1 چربی ها
۳-۲ اسید های چرب
۳-۲-۱ مشخصات عمومی اسیدهای چرب
۳-۲-۲ خواص اسیدهای چرب
۳-۳ ساختمان و خواص انوع چربیها
۳-۳-۱ چربی های خنثی (اسیل گلیسرولها)
۳-۳-۲ فسفوگلیسیریدها
۳-۳-۳ اسفنگولیپیدها و گلیکولیپیدها
۳-۳-۴ موم ها ( waxed)
3-3-5 لیپیدهایی که صابون نمی شوند
۳-۶ روغن ماهی (Fish oil)
فصل چهارم : مواد و روش ها
۴-۱ مواد مصرف شده
۴-۲ وسایل آزمایشگاهی مورد نیاز
۴-۳ دستگاههای مورد نیاز
۴-۴ روش
۴-۴-۱ تهیه نمونه ماهی کفشک زبان گاوی
۴-۴-۲ استخراج مواد طبیعی از کبد و بافت عضله ماهی کفشک زبان گاوی
۴-۴-۳ مراحل عملی استخراج به روش Bligh and dyer
4-4-4 استخراج و خالص سازی چربی ها در روش Bligh and dyer
4-5 استفاده توأم از کروماتوگراف و طیف سنج جرمیGC/MS
4-5-1 اندیس کواتس (Kovts index )

4-6 شناسایی مواد طبیعی موجود در فاز –n هگزانی کبد و بافت عضله
ماهی کفشک زبان گاوی (largescale tongusole) با استفاده از دستگاه GC/MS
4-6-1 مشخصات دستگاه GC/MS مورد استفاده
فصل پنجم : نتایج آزمایش و بحث
۵-۱ نتایج ، تفسیر داده ها و شناسایی طیف های GC-MS
5-2 بحث
پیشنهادات
فهرست منابع فارسی
فهرست منابع انگلیسی
چکیده انگلیسی

فهرست جداول
عنوان                                        صفحه
جدول ۳-۱ برخی از اسیدهای چرب طبیعی
جدول ۵-۱ ترکیبات شناسایی شده در فاز کلروفرمی کبد ماهی کفشک زبان گاوی
جدول ۵-۲ نتیجه گیری کلی در مورد ترکیبات شناسایی شده در کبد ماهی کفشک
زبان گاوی
جدول ۵-۳ ترکیبات طبیعی شناسایی شده در فاز کلروفرمی بافت عضله ماهی کفشک
زبان گاوی
جدول ۵-۴ نتیجه گیری کلی در مورد ترکیبات شناسایی شده در بافت عضله ماهی
کفشک زبان گاوی

فهرست شکل ها
عنوان                                        صفحه
شکل ۲-۱ کفشک زبان گاویlargescale tonuesole))                    ۱۸
شکل ۲-۲ نمای سر ماهی کفشک زبان گاوی                         ۲۰
شکل ۲-۳ نمای پشت بدن ماهی کفشک زبان گاوی                    ۲۰
شکل ۲-۴ نمای دم ماهی کفشک زبان گاوی(largescale tanguesole) )         ۲۰
شکل ۲-۵ پراکنش ماهی کفشک زبان گاوی                        ۲۱
شکل ۳-۱ ساختار مولکولی (ALA) Alpha linolenic acid .                ۳۳
شکل ۴-۱ نمونه ماهی کفشک زبان گاوی                        ۳۷
شکل ۴-۲ نمونه کبد ماهی کفشک زبان گاوی                         ۳۷
شکل ۴-۳ نمونه عضله ماهی کفشک زبان گاوی                     ۳۸
شکل ۴-۴ دستگاه Rotary evaporator                         ۳۹
شکل ۴-۵                                         ۴۱
شکل۴-۶ شمای کلی از یک سیستم GC/MS                        ۴۳
شکل ۴-۷ نحوه محاسبه اندیس کواتس از روی زمان بارداری                ۴۵

فهرست نمودار
عنوان                            صفحه
نمودار ۵-۱ کروماتوگرام  GC-MS مربوط به فاز کلروفرمی کبدها ماهی
کفشک زبان گاوی                                     ۵۰
نمودار ۵-۲ کروماتوگرام GC-MS مربوط به فاز کلروفرمی عضله کفشک
زبان گاوی                                        ۷۵

 

فهرست منابع فارسی :

۱-    اسماعیل زاده ح.، ۱۳۸۴، بررسی و شناسایی مواد طبیعی موجود در کبد وبافت عضله ماهی کفال ، پایان نامه کارشناسی ارشد ، دانشگاه آزاد اسلامی ، تهران شمال .

۲-    بریمانی ا،۱۳۵۲، ماهی شناسی و شیلات، انتشارات دانشگاه تهران .

۳-    تقی زاده و . ، ۱۳۷۸، بررسی اثر عمل آوری بر روی اسیدهای چرب خاویار تاسمانی ایرانی و روسی ( قرن برون و چالباشی)، پایان نامه کارشناسی ارشد ، دانشگاه تربیت مدرس ، دانشکده منابع طبیعی و علوم دریایی .

۴-    دیتما ، ریدل ( وثوقی غ، احمدی م.) ۱۳۶۵، ماهی و ماهیگیری ، مرکز نشر دانشگاهی .

۵-    رونق ، م. ت.۱۳۷۶، بررسی چربی و پروتئین ماهی شوریده ( منطقه هندیجان) پایان نامه کارشناسی ارشد ، دانشگاه شهید چمران .

)

دانلود فایل